.

.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Τρίτη, 7 Μαΐου 2013

ΠΑΣΧΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ & ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ

Αγαπημένη μου blogoπαρεούλα δύο θέματα στην σημερινή μου ανάρτηση.

ΠΑΣΧΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ  Χθες στο χωριό μας είχε εκδήλωση με παραδοσιακά πασχαλινά παιγνίδια, διαγωνισμούς φλαούνας, τσιαττιστών και κυπριακού τραγουδιού και το κάψιμο του Ιούδα. Ένα έθιμο που πρώτη φορά είδα και μου άρεσε πολύ.


*****
 
ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ

  
Σας ευχαριστώ για την συμμετοχή σας στην ιδέα μου για τα «ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ». Πάντα μου άρεσε (και μου αρέσει ακόμα) να μαθαίνω τα ήθη, έθιμα, παραδόσεις του κάθε τόπου, χώρας, λαού, φυλής κλπ. (γενικά, όχι τα πασχαλινά μόνο). Λόγω των ημερών είχα σκεφτεί να αφιερώσουμε μια ανάρτηση για τα πασχαλινά έθιμα του τόπου μας. Χαίρομαι που γνώρισα τα πασχαλινά έθιμα του τόπου σας. Για να τα διαβάσετε πατήστε τις γαλάζιες σκιάσεις του κάθε έθιμου.

ΕΘΙΜΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΟΙ «ΛΑΖΑΡΙΝΕΣ» ΛΕΝΕ ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΖΑΡΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ
 
ΕΘΙΜΑ ΚΑΛΥΜΝΟΣ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ (ΚΛΑΥΔΙΑ) Λαζαράκια ή Λαζαρίνες (είδος κουλουριού), συνταγή για τα Λαζαράκια, κάλαντα του Λαζάρου ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ Οσο για τις αγνωστες λέξεις που τυχόν εχετε να σας πω ότι νιοτσολοι είναι οι επίτροποι των εκκλησιών και ματζέτο είναι το μπουκέτο, η ανθοδεσμη,αλλά στην προκειμένη περίπτωση είναι απο μυρτιές, κοκκοράκια του αγρού (αγρια γλαδιόλα)και μαργαρίτες.Αυτό είναι το ματζετο που αγοράζουμε όλοι για τα σπίτια ξημερωνοντας πλέον Μ.Σάββατο.


ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΦΛΑΟΥΝΕΣ 
 
ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ Εμείς φτιάχνουμε τα κλασσικά Τσουρέκια, κόκκινα αυγά, μαγειρίτσα και κατσίκι (εγώ κάνω μικρή ποσότητα στη γάστρα, για μένα μόνο. Οι άλλοι τρώνε άλλα). Το κοκορέτσι το φτιάχνει άλλος φίλος, που μας καλεί στην αυλή του την Κυριακή. Αυτά είναι τα παραδοσιακά μας, όταν είμαστε στο σπίτι...ΦΡΙΝΤΑ Μεγαλη Πεμπτη πανω στο σταυρο πηγαινουμε στεφανι, Μεγαλη Παρασκευη η περιφορα του Επιταφιου, Μεγαλο Σαββατο μετα την ανασταση τρωμε μαγειριτσα τσουγκριζουμε τα κοκκινα αυγα και τρωμε τσουρεκι.Πασχαλινό έθιμο στην Δεσκάτη Γρεβενών
Ευχαριστώ την Φωτεινή του Little Treasures Handmade  για την συμμετοχή της στην ιδέα μου τα «ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ». Το έθιμο του τόπου της είναι Το "ξεπροβόδισμα της Πασχαλιάς" και η "Ανδρομάνα"! Έθιμο κατά το οποίο αποχαιρετούνε, ή αλλιώς "ξεπροβοδίζουνε" την Πασχαλιά στην Δεσκάτη... Την Παρασκευή μετά το Πάσχα, ανήμερα της Ζωοδόχου Πηγής, στήνεται στην κεντρική πλατεία ο "τρανός χορός", με τραγούδια της περιοχής. Οι στίχοι τους είναι συμβολικοί (αναφέρονται κυρίως στη σκλαβιά από τους Τούρκους) και στην αρχή ο τόνος είναι λυπητερός... Στην πορεία όμως σχηματίζεται η "Ανδρομάνα", ανθρώπινη πυραμίδα σε τρία πατώματα και οι ρυθμοί των τραγουδιών γίνονται γρήγοροι και εύθυμοι... Ο κόσμος τραγουδά: "Ώρα καλή σου Πασχαλιά και πίσω να γυρίσεις..." Η "Ανδρομάνα", όπως και τα περισσότερα έθιμα της Ελλάδας, ξεκίνησε την εποχή της Τουρκοκρατίας και βοηθούσε στο να περνούν οι κάτοικοι της περιοχής τα μηνύματα της επανάστασης και της ελευθερίας με αλληγορικό τρόπο. Η "Ανδρομάνα" συμβολίζει την Παναγία, που παρά τον πόνο της Μεγάλης Εβδομάδας διατήρησε μέσα της την ανδρεία, ενώ κατά μια άλλη εκδοχή συμβολίζει την Άνοιξη που ξαναγεννιούνται όλα, όπως ανέμεναν οι σκλαβωμένοι Έλληνες να γίνει με την Ελλάδα. (περισσότερα εδώ)
Ανδρομάνα - Δεσκάτη 10-5-2013


*****


Ακολουθεί το δικό μου αφιέρωμα, στα κυπριακά πασχαλινά έθιμα.
Φώτο από το ίντερνετΤο κυπριακό πασχαλινό έδεσμα είναι η φλαούνα.  Οι φλαούνες είναι το παραδοσιακό έδεσμα που φτιάχνεται το Πάσχα στην Κύπρο. Γίνεται με διαφορετικούς τρόπους σε όλο το νησί. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές για τις φλαούνες. Γλυκές με σταφίδες, ή αλμυρές, που είναι και η κλασική φλαούνα και περιέχει τυρί και χαλούμι, ή ημίγλυκες. Ένας άλλος τρόπος να γίνει η φλαούνα είναι με το τυρί «αναρή». Η φλαούνα γίνεται στον φούρνο των ξυλών και αποτελείται από φύλλο και γέμιση από ειδικό τυρί, σταφίδες και δυόσμο. (Δελφινάκι: εμείς κάνουμε 2 ειδών φλαούνες, γλυκές για τον μπαμπά μου και αλμυρές για μένα. Η μαμά τρώει κι από τα δύο.) Την Μεγάλη Πέμπτη στις εικόνες των εκκλησιών κρεμούν μαύρα καλύμματα και το βράδυ γίνεται αναπαράσταση της Σταύρωσης. Ο ιερέας μαζί με τους ψάλτες περιφέρει τον Εσταυρωμένο και τον τοποθετεί στο κέντρο του ναού. Τα μαύρα μένουν για 3 μέρες. Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί γίνεται η πρώτη ανάσταση, πέφτουν τα μαύρα και ταυτόχρονα ο κόσμος χτυπά τους σκάμνους. Την Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ γίνεται η περιφορά του Επιτάφιου. Κατά το προσκύνημα κόβουμε και ένα μικρό λουλουδάκι από τον Επιτάφιο. Το βράδυ της Ανάστασης, την στιγμή που ο ιερέας ψάλλει το «Δεύτε λάβετε φώς...», ταυτόχρονα με την Ανάσταση του Χριστού, καίγεται ο Ιούδας. Κάμποσα ξύλα στοιβαγμένα σαν πυραμίδα,  η γνωστή «λαμπρατζιά», όπως λέγεται στην Κύπρο. Σε κάποια χωριά, ντύνουν μια κούκλα, που συμβολίζει τον Ιούδα και με το αυτοκίνητο τον γυρίζουν σε όλο το χωριό. Πασχαλινό έθιμο και τα παραδοσιακά παιγνίδια στα χωριά. Μετά την λειτουργία της Ανάστασης, πάμε σπίτι, τρώμε αυγολέμονη σούπα με βραστό κοτόπουλο, φλαούνα και τσουγκρίζουμε αυγά. 

*****Φώτο από το ίντερνετΜε την ευκαιρία αυτή να σας πω και για ένα άλλο κυπριακό έθιμο που τηρείται την 1 Μαίου. Ως γνωστόν, τον Μάιο γεννιούνται τα γαϊδούρια. Για να μην μας δαγκώσουν λοιπόν τα γαιδούρια, τρώμε ένα κουλούρι με σταυρό στην μέση που φτιάχνουμε εμείς στον φούρνο των ξυλών. Το φτιάχνουμε λίγες μέρες πριν και το κρεμάζουμε στο τοίχο του σπιτιού μας (στο εσωτερικό του σπιτιού) μέχρι την 1 Μαίου.

24 σχόλια:

 1. Φοβερή ανάρτηση! Θυμίζει ντοκιμαντέρ της τηλεόρασης. Ας ελπίσουμε πως θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε τα έθιμά μας και στις επόμενες γενιές, γιατί μας βλέπω αμερικανογερμανάκια ένα πράμα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καλημερούδια μικρουλίτσικό μου!Όπως πάντα,η ανάρτησή σου είναι καταπληκτική!
  Φιλιά κτμτρ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καλημέρα Δελφινούλα μου,
  Χρόνια πολλά, Χριστός Ανέστη...
  Συγνώμη που εξαφανίστηκα αλλά όλη η μεγάλη εβδομάδα δουλεύαμε σαν τρελοί και λείπαμε και όλη την ώρα... Μετά φύγαμε και δεν είχα καθόλου ιντερνετ...
  Πάντος τις αναρτήσεις σου τις διάβασα όλες.. το μικρούτσικο το δελφινάκι είναι μια γλύκα....
  Σου εύχομαι μια καλή και όμορφη μέρα.. Σε φιλώ γλυκά...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Τελικά τη βρήκα τη συνταγή από τις φλαουνες....
  Και του χρόνου να είσαι καλά να μας συντονίσεις και να συγκεντρώσεις τα πασχαλινά μας έθιμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Κάθε τόπος έχει τις δικές του παραδόσεις που τον ξεχωρίζουν. Εσύ με αυτή την ωραία ιδέα μας βοήθησες να τις γνωρίσουμε.
  Καλή σου μέρα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Χρόνια πολλά!!!Χριστός Ανέστη!!!Υπέροχη η ανάρτηση σου για τα έθιμα!!!Φιλάκια πολλά!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Γεια σου Δελφινακι! Χριστος Ανεστη και παλι! Πολυ ομορφη η σημερινη
  σου Αναρτηση! Μου αρεσαν πολυ ολα τα εθιμα και τις Κυπρου! Μπραβο! Πολλα δελφινοφιλακια και ανυπομονω για την επομενη αναρτηση σου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Γεια σου γλυκό Δελφινάκι. Χρόνια σου πολλά και Χριστός Ανέστη. Καταπληκτική ανάρτηση γεμάτη από παράδοση. Έτσι μας φέρνεις όλους πολύ κοντά γιατί μαθαίνουμε τα έθιμα από κάθε περιοχή. Θα ψάξω να βρω την συνταγή για την φλαούνα στο ίντερνετ. Αν δεν τη βρω θα σου πω για να μου την δώσεις.Πολλά πολλά φιλιά και Χρόνια πολλά!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Όμορφη ανάρτηση
  Χριστός Ανέστη
  Φιλάκια ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Ανώνυμος7/5/13

  ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ''''
  ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ''''ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΚΑΙ ΜΕΝΑ ΝΑ ΚΡΑΤΑΩ ΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ'''
  ΜΙΝΑ ΑΠΟ ΕΥΒΟΙΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Χριστός Ανέστη δελφινάκι μου. Υγεία και ευτυχία εύχομαι για εσένα και τους αγαπημένους σου.
  Πόσο μου αρέσουν οι αλλαγές που έκανες. Πολύ ταιριαστές. Καλορίζικη λοιπόν η νέα εμφάνιση.
  Ελπίζω να πέρασες και να περνάς όμορφα. Φιλάκια πολλά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Χρόνια πολλά. Πολύ όμορφες οι αλλαγές σου Φιλάκια!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Kαλησπέρα σας.Σας ευχαριστώ πολύ όλους για τα σχόλια σας , τα καλά σας λόγια και για την ανάρτηση και για την εμφάνιση του μπλογκ.Χαίρομαι που σας αρέσουν και σας οι παραδόσεις και τα εθιμα... Μαρσιούλα μου χαίρομαι που σε ξαναβλέπω εδώ μέσα, έλεγα και γω πού χάθηκε; Φλώρα μου, με πρόλαβες με την συνταγή των φλαούνων, είχα σκοπό να κάνω ανάρτηση αυτές τις μέρες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Καλησπέρα γλυκό Δελφινάκι!
  Τι όμορφα και πόσα πολλά πολλά συγκέντρωσες τελικά!
  Χαίρομαι να διατηρούνται και να μεταφέρονται ανά γενιά τα έθιμα κάθε τόπου! Αν τα χάσουμε κι αυτά ....χαθήκαμε τελείως!
  Και του χρόνου θα σου ευχηθώ!
  Φιλάκια!
  Καλό σου βράδυ! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα γλυκιά Αριστεούλα..σ ευχαριστώ πολυ για το όμορφο σχόλιο σου και την συμμετοχή σου στην ιδέα μου... Ηθη,έθιμα,παραδόσεις είναι η ταυτότητα του κάθε τόπου, άμα χαθούν κι αυτά, τότε τι; Κι εγώ χαίρομαι να διατηρούνται , να μην χάνονται, χαίρομαι που συμφωνείς κι εσύ
   Και του χρόνου με υγεία και αγάπη
   Φιλούθκια και καλό βράδυ :)

   Διαγραφή
 15. Ολα πολυ ομορφα κ γιορτινα!!!
  Κ μενα μου αρεσει να μαθαινω οσο περισσοτερα μπορω κ γιαυτο ρωταω συνεχεια!
  :-P

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χαίρομαι που σου άρεσαν , σ ευχαριστώ ..Χαίρομαι που σου αρέσει και σένα να μαθαίνεις :)

   Διαγραφή
 16. Μπράβο Δελφινάκι μου!
  Ομορφο να γνωρίζουμε τα έθιμα του τόπου μας και ακόμα πιο όμορφο να τα διατηρούμε!
  Σε ευχαριστούμε για την ανάρτηση αυτή!
  Φιλιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Xρόνια πολλά Δελφινάκι!Χριστος Ανεστη!!Πολύ όμορφη η σημερινή σου ανάρτηση!!Μού άρεσαν τά έθιμα τής Κύπρου μας!!Ευχαριστώ πού τά μοιράστηκες μαζί μας!!Καλό βράδυ!!Φιλούθκια!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Χρόνια πολλά! Χριστός Ανέστη!
  Είναι πολύ ωραίο που μάζεψες όλα τα έθιμα σε ένα μέρος!
  Να περνάς όμορφα...Καλό σου βράδυ :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Το μονο σιγουρο ειναι ο,τι δεν μπορουμε να γνωριζουμε ολοι τα εθιμα του καθε τοπου,με την ωραιοτατη αναρτηση σου μαθαμε και γνωρισαμε εστω και απο αυτα τα μερη ωραιοτατα εθιμα..Μπραβο σου!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. ΕΛΕΝΑ,DIMI,ΕΝΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ,GWGOULA
  Καλημέρα , σας ευχαριστώ για τα όμορφα και καλά σας λόγια..Εγώ απλά την ιδέα είχα, τα μπράβο αξίζουν σε όσες έλαβαν μέρος μοιράζοντας μαζί μας τα έθιμα του τόπου τους.. Χαίρομαι όμως που σας άρεσε η ανάρτηση. Και το σημαντικό είναι να διατηρούνται τα έθιμα! Ελενα μου σ ευχαριστώ για την συμμετοχή..Φιλούθκια σε όλες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Δελφινάκι μου, υπέροχη παρουσίαση!!! Το δικό μας πασχαλινό έθιμο έλαβε χώρα μόλις σήμερα, καθώς αποχαιρετούμε την Πασχαλιά!
  Οπως σου υποσχεθηκα, μπορεις να το δεις εδώ :)
  Αντε και του χρόνου!!! Φιλάκια!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Φωτεινή μου σ ευχαριστώ πολύ για την συμμετοχή σου..Το έθιμο σας μου φάνηκε πολυ ενδιαφέρον και χάρηκα που τα τηρείται.. Και του χρόνου με υγεία. Φιλούθκια

   Διαγραφή

Ευχαριστώ για την επίσκεψη και τα όμορφα σχόλια σας. Αυτά μου δίνουν δύναμη να συνεχίζω.